Hoşgeldiniz! Oturum Aç Üye Ol Sohbet

Gelişmiş

Mavi ekran ??

Gönderen tospaa 
Mavi ekran ??
25 September 2010 09:58
Ben dizustunde win 7 kullanmaya basladigimdan beri mavi ekran hatasi aliyorum.

hatayi verince ekran mavi oluyor ve 4 satir yazi cikiyor.sistem destekcisine basvurun diyor.

NMI : memory check error mu parity error mu oyle bir sey diyor ve ekranda bir suru piksel rengarenk oluyor.kapatip acinca duzeliyor pikseller ama windowsa girince , oraya girene kadar belki 50 60 piksel kafasina gore takiliyor.

misal fifa maanegr 2010 oynarken goruntu birbirine giriyor , adamlarin kafasindan 1 er tane siyah cubuk ekranin ortasinda birlesiyor.oyun cok yavasliyor.ve en son oyundan atiyor.islemci sicakligi 70 ekran karti 65 civarina cikiyor.islemci kullanimi 100 de 100 e yakin oluyor.

artik windowsta sadece mozilla vuze acikkende goruntuler birbirine girmeye basladi.

sebebi ne olabilir.benim aklima ilk gelen win 7 nin islemciyi eskiye gore daha cok kullanmaasindan dolay asiri isinmasi ama bu goruntuye etki eder mi , bilgin altina 5 fanli sogutucu yaptim koydum oda bir ise yaramiyo pek.bunlari yazarken islemci 42 ekran karti 47 derece idi.

mavi ekran bir daha gelirse ne yazdigini tam yazicam bu sefer.bilgisayarim dell xps 1710



Re: Mavi ekran ??
25 September 2010 10:22
Memory arızası olabilir.
Re: Mavi ekran ??
25 September 2010 11:15
Windows güncellemelerini ne olursa olsun tam olarak yapın. (Zamanında XP Pro'da mavi ekran sorunumu Windows Update ile çözmüştüm)

Bu arada bende uzun zamandır Windows 7 Ultimate kullanıyorum 1 seneye yakındır bu süre zarfında 1 kere mavi ekran aldım ama neden mavi ekran verdi bilgim yok. Mavi ekran hatasından sonra genelde sistem restart atar ve bende de öyle olmuştu.

Senin sorunun Windows 7 kurduktan sonra başladıysa büyük ihtimal donanım ile yazılım uyumsuzluğu var. Çok nadir görülen bir durumdur ama aklıma başka birşey gelmiyor nedense. (Windows 7'den eski sistemlerde bu mavi ekran sorununu yaşamadığını varsayarak bunu yazdım)
Re: Mavi ekran ??
25 September 2010 11:21
Parity error veriyorsa memory arızası olabilir büyük ihtimal.
Re: Mavi ekran ??
25 September 2010 13:21
parity error memry hatasi olarak anladim bende ama bunu direk ram olarak mi algilamam lazim.2x2gb ram var ama anakarttan dolayi en fazla 3 goruyor.windows 64 bit olmasina ragmen.

yazilim olayina gelince bilg eski oldugu icin zaten 1 e 1 yazilim bulamadim bazi seyler uyduruk ama yazilim gibi gelmiyor bana.icimden bir ses oyle diyor grinning smiley.guncellemeler tam bu arada.

ne yapsam ramleri tek tek mi denesem.yada ramlerin asiri isiniyo olmasi bir sebep olabilir mi?


Re: Mavi ekran ??
25 September 2010 14:29
Olabilir, parity error'ü genelde ram'e yazma ve ramden okuma sırasında oluşan hatalarda verir windows. 64 bit olmasına rağmen ram'i 3 gbyte görüyorsa BIOS update'i yapman gerekebilir. Anakartın da o ramleri desteklemesi gerekiyor.

64 bit XP kullansan da 3 gbte'tan fazlasını göremezsin. Ancak Win7'de 4 gbyte görebilirsin.
Re: Mavi ekran ??
25 September 2010 23:41
bios en son guncellemede.onu da arastirmistim zamaninda dell in kullandigi bazi anakartlar yuzundenmis.sataraken 4 gb destekler diyorlar sonra en fazla 3 e cikabiliyosun aslinda buyuk bir sorun ama burda bir sey yapilamiyor yurt disinda boyle degildir.


biraz arastirdim sorunun bluetooth , wi-fi yada grafik kartindan olabilcegi sirayla tek tek cikarip - devre disi birakip denemek gerektigini yazmislar dell in sitesind.

biride asiri isinmadan dolayi oldugunu , bilg i sogutunca bir sorun kalmadigini yazmis.sanirim benimkide isinma yuzunden , ama sgumuyor ki alet alla alla


Re: Mavi ekran ??
26 September 2010 15:08
Aşırı ısınmadan kaynaklanıyorsa (soğuduğunda çalışıyorsa) bu donanım arızasıdır ve satıcı bunu düzeltmekle yükümlüdür yok biz yapamıyoruz diyorsa ana bayisi ile temasa geçip problemin düzeltilmesi istenmelidir.
Re: Mavi ekran ??
26 September 2010 16:03
ben bilgi alali 4 sene olcak bir kac ay sonra , yani garanti filan kalmadi.zaten bu modelin burda yetkili servisi var mi varsa ne kadar anlar onuda bilmiyorum.cok sukur daha servislik bir olay gelmedi basima.yani garanti kalmayinca bir sey yapcaklarinida sanmiyorum.

isinma sorunu icin cok sey dusudum bir kismini yaptim hatta su sogutma bile dusundum ama malum diustulerin kasasinin icine uygun blok bulmak kolay degil.

en son 0.5 lik tavli bakirla termal yapiskan kullanarak ( bant akasanin ) islemci ve isi iletim hattina bir ek yaptim simdilik bir sorun cikmadi ama ilerleyen zamanlarda ne olur bilmem.

su bilg yuzunden sogutma isine gircem grinning smiley


Re: Mavi ekran ??
26 September 2010 16:05
ben bilgi alali 4 sene olcak bir kac ay sonra , yani garanti filan kalmadi.zaten bu modelin burda yetkili servisi var mi varsa ne kadar anlar onuda bilmiyorum.cok sukur daha servislik bir olay gelmedi basima.yani garanti kalmayinca bir sey yapcaklarinida sanmiyorum.

isinma sorunu icin cok sey dusudum bir kismini yaptim hatta su sogutma bile dusundum ama malum diustulerin kasasinin icine uygun blok bulmak kolay degil.

en son 0.5 lik tavli bakirla islemci ve isi iletim hattina bir ek yaptim simdilik bir sorun cikmadi ama ilerleyen zamanlarda ne olur bilmem.

su bilg yuzunden sogutma isine gircem grinning smiley


Re: Mavi ekran ??
27 September 2010 12:25
Şu ana kadar sorun çıkmaması iyi tabii ama sorunun büyük ihtimalle ram'lerden kaynaklanıyor gibi (tuzruhu'nun da dediği gibi)
Sorun tekrar çıkarsa ram'leri tek tek deneme yoluna gidebilirsin. Yalnız şu da enteresan şimdiye kadar ısınmayan cihaz şimdi mi ısınmaya başladı. Eğer elinden geliyorsa (ki soğutma vs... birşeyler ile uğraştığına göre geliyor sanırım) sök güzelce fanı falan temizle, yağla. Zaman içinde pislenmiş olabilir. Sadece fan da değil, pis nereyi görürsen temizle, çiplerin üstünü falan da. Güzel bir temizlik her zaman iyidir tongue sticking out smiley

Ram'lerin bacaklarını (kontak yerleri) bildiğin silgi ile güzelce temizleyebilirsin. Örnek :
Re: Mavi ekran ??
27 September 2010 21:40
@diabolical fanlar artik kankam oldu haftada bir gormezsem isim rast gitmiyor grinning smiley.ama tabi artik onlarda da performans dususu var ne kadar temizlesemde.

win xp 32 bitte hic bir sorunum yoktu ama win 7 64 bite gecince basladi.hattaa 10 dakka icinde 3 kere mavi ekran verdigi oldu.

asiri isinma win 7 den ama sogutma isi yas grinning smiley.konuyu actigimdan beri bir sey olmadi hatta oyun vuze ve mozilla 3 lemesiyle kullandim.

eger bir daha mavi ekran veririse ramleri tek tek deniycem.bu silgi fikri icinde saol , ilk kez duydum yada okudum thumbs up

not: artik bilgin vida baslari eridi yakinda onlarida yedeklemem gerekcek grinning smiley


Üzgünüz ancak bu foruma sadece kayıtlı kullanıcılar mesaj gönderebilir.

Oturum açmak için tıklayın

Çevrimiçi Kullanıcılar

Ziyaretçi: 25
Ziyaretçi Rekoru: 983 tarih 14 April 2024

Sohbetteki Kullanıcılar

Sohbet odalarında hiç kullanıcı yok!