Hoşgeldiniz! Oturum Aç Üye Ol Sohbet

Gelişmiş

Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???

Gönderen winfast 
Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
22 July 2010 03:58
Merhaba,
Nintendo wii mi normal televizyonda aşağıdaki kablo ile baglayıp kullanıyorum ve
goruntu normal (rahatsızlık verecek bir durum yok).

fakat bir arkadaşımın evinde Full HD lcd tv sine wii yi oynamak icin bagladık
ve
herseyi aynı sekilde yapmama ragmen goruntu sanki bozuk gibi cıktı
aslında 'bozuk' kelimesinden kastım:
goruntunun parazitli gibi olması Full Hd bir tv de bu şeklilde cıkmasına sasırmam

Wii nin ekran ayarları kısmına girdim fakat 3 secenekten en aşagıda bulunan Hd tv secenegini secemiyorum!

Acaba bir yerde mi yanlış yapıyorum ya da Wii nin video kablosunu mu değiştirmem gerekiyor?




Şimdiden Teşekkürler, İyi gunler.

Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
22 July 2010 06:02
Aramıza hoşgeldin arkadaşım,

resimde gösterdiğin kablo composite kablo. Composite kabloda kırmızı ve beyaz üzerinden sağ ve sol olmak üzere ses iletilir. Görüntü ise sadece sarı kablo üzerinden iletilmektedir. Görüntü ile ilgili bütün detaylar tek kablo üzerinden gönderildiğinden dolayı kalite konusunda çok kısıtlı kalırsın. Görüntüde flu'luk olabilir, renkler soluk olabilir, siyahlar koyu gri gibi gözükebilir, karakterlerin kenarlarda yakından bakıldığında çift görüntü olabilir.

Wii'de bir de component ve rgb kablo var. RGB kablo adı üzerinde Red Green ve Blue, yani 3 ayrı renki ayrı kanallardan gönderiyor. Bunun dışında bildiğim kadarıyla yatay ve düşey frekanslar ve contrast ile ilgili veriler de ayrı kablolardan iletiliyor. Composite'te ise yine 3 renk kablo olacaktır (aslında toplamda 5 ama kırmızı ve beyaz ses'leri saymıyorum) bu göreceğin renkler yinr RGB olacak ancak bunların üzerinden red green ve blue aktarılmıyor aslında. İkisinden renk bilgisi, birinden de yatay-düşey frekans bilgileri ve contrast bilgileri aktarılıyor diye biliyorum. Bu nedenle component veya rgb kablo kullanırsan Wii'nin kendi kutusundan çıkan composite kabloya oranla oldukça tatmin edici görüntü elde edebilirsin.

Ancak şöyle bir durum da var; Full HD dediğin 1920x1080 çözünürlüktür. Wii'nin maksimum çözünürlüğü 480p , yani 480 satır progressive taramadır. Yeri gelmişken 480p ve 480i 'nin farkını da anlatayım. Progressive ekran üzerindeki bir sayfalık görüntüyü bir kerede ekrana gönderir. Yani bir resim düşün ekrana küt diye yapıştırıyor. İnterlaced (480i) ise adı üzerinde titremeli (interlaced'in Türkçe'si) görüntü aktarır. Nedir titremeli, 480 satırı 1,3,5,7,9 gibi satırları bir seferde aktarılır, diğer aktarımda 2,4,6,8,10 gibi satırları aktarılır. Bu işlem peş peşe hızlıca gerçekleştiği için gözümüz algılamaz ama görüntüde kalite farkı mutlaka oluşur. Ekrana gönderilen veriler saniyede 50 veya 60 kere aktarılır, bir saniyede 50 kere ekrana aynı görüntünün gitmesi var 25 kere birinin 25 kere diğerinin gitmesi var.

Herneyse bu progressive ve interlaced farkı konusunu kapatıp çözünürlük olayına geri dönelim. Full HD TV'de aşağıya doğru 1080 satır vardır. Wii 480 satır gönderiyor dedik. Şimdi 480 satırlık verinin 1080 satıra yayılması gerekiyor. Bakın yayılması diyorum, görüntüyü iyileştirmek TV'nin kendi içinde bulunan yazılımsal bazı özellikler dışında mümkün değildir. Bu yazılımsal iyileştirmeler de mükemmel çalışmaz zaten. Şöyle düşün, 1080 / 480 = 2,25 , yani 1 karelik görüntü 2,25 karelik bir alana genişletilecek. Ekrana gönderilen veri tek bir kare olduğu için bu kare yazılımsal olarak o 2,25'lik alana genişletiliyor. Bunda çok sorun yok. Aslında her kare 2,25'lik bir alana genişletilse, yani her kare 2,25 ile çarpılsa sadece görüntünün kenarındaki kareler biraz genişlemiş olacak, boyutları büyüyecek ama şöyle düşün. Oyunda karakterin elbisesi sarı lacivert diyelim, ancak sarı 1 kare, lacivert ise 3 kare büyüklüğünde. Bu 2 veride 2,25 ile çarpıldında ikisi arasındaki geçiş zigzag şeklinde oluyor. Düzgünlüğünü kaybediyor.

Bu nedenle Full HD TV almak çok mantıklı değil aslında. Konu her ne kadar Wii'nin dışına çıkmış olsa da şöyle birşey var. Evlerimizde gelen yayınlar SD (Standard Definition) bunu da ekrana yaydığında görüntüde çok fazla kalite kaybı olacaktır. Ben evde HD Ready plazma kullanıyorum. Çözünürlüğü 1024x768 'dir ama bunun güzel yanı Full HD yayın izlediğinde (mesela MKV film izliyorum) 1080 yüksekliğindeki görüntü 768'lik alana daraltılıyor. Görüntünün genişletilmesindeki kalite bozulması daraltmada çok çok fazla olmuyor. Çoğu zaman insan gözü algılamıyor bile. İşte bu yüzden Wii'nin Full HD TV'de oynanması pek mantıklı değil.


Bu arada Composite kablo zaman zaman daha iyi görüntü verebilir. Şimdi diyeceksin ki haydaaaa bu da nereden çıktı? Evet maalesef öyle çünkü şöyle bir durum da var, composite ve rgb kablolar görüntünün detaylarına daha fazla girdiği için bazı oyunlarda kenarlardaki zigzaglar falan daha net ortaya çıkar. Oysa composite'te görüntü tek kanaldan gittiği için bu kenarlarda flu bir görüntü oluşabilir. İşte bu flu'luk görüntünün daha temiz gibi görünmesini sağlar. Yani görüntünün çok kaliteli aktarılması görüntüdeki kendinden olan kötülüğü de iyice ortaya çıkartır.


Forumun bu bölümündeki component ve rgb kablolar ile ilgili açılan başlıklara bak. Gerçi evde tüplü tv varmış ama istersen araştırarak bahsi geçen bu 2 kablodan birini satın alabilirsin.
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
22 July 2010 08:47
Tüm yazıyı okudum ve birçok şey ögrendim.
Sırf yazdıklarınız arasında merak ettiğim bir kaç nokta oldugu için component ve rgb kablo alıp deniycem.

Çok teşekkür ederim
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
22 July 2010 09:10
Quote
winfast
Tüm yazıyı okudum ve birçok şey ögrendim.
Sırf yazdıklarınız arasında merak ettiğim bir kaç nokta oldugu için component ve rgb kablo alıp deniycem.

Çok teşekkür ederim
İkisini birden almak biraz masraflı olabilir grinning smiley
İstersen RGB al, böylece tüplü TV'nde de scart girişinden bağlayarak kullanabilirsin. Tüplü'lerde component girişi yoktur çünkü.
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
23 July 2010 08:07
yav kafami karistirdin bak simdi tuplu tvde kompozit kullaniyorum normal olarak.komponenti ozel scartiyla baglasam tupluye , goruntu degisicek mi ?
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
23 July 2010 10:11
Quote
tupbas
yav kafami karistirdin bak simdi tuplu tvde kompozit kullaniyorum normal olarak.komponenti ozel scartiyla baglasam tupluye , goruntu degisicek mi ?
hocam Komponent'i tüplüye bağlayamazsın çünkü o çok farklı bir çıkış. Benim bildiğim kadarıyla hiçbir tüplü tv'de bu giriş yok. Belki sony philps vs... gibi markaların çok iyi modellerinde vardır da TR'de satılanlarda var mıdır bilemiyorum.

Herneyse, eğer tüplü TV'de kullanacaksan ucu scart gibi olan rgb kablodan alman daha iyi olacaktır.

Bu arada Wii'de RGB kablonun sadece PAL cihazlarda çalıştığına dair birşey de okudum. Ama sanırım bu şunda geçerli. NTSC oyunlar Wii'nin çıkışını composite'e zorluyormuş, bu nedenle de rgb çıkış olmuyormuş. Yani aslında cihaz ile alakalı değil. PAL cihazda NTSC oyunlar oynadığınızda çıkış RGB olarak verilmiyor gibi okudum. ama bu konuda kesin bir bilgim yok, araştırmak lazım.

Component kablo :


RGB (Scart) Kablo :

Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
23 July 2010 10:51
Detaylı bilgi şurada var : [www.wiibrew.org]

Doğrumudur bilemem ama sadece interlaced modda görüntü alınabiliyor RGB çıkış ile deniyor... Yani RGB çıkışı ve dolayısıyla kablolar da 480p desteklemiyor sonucu çıkıyor buradan.

Özetlersek
- Eski tüplü tv varsa ve composite'ten daha iyi görüntü isteniyorsa RGB kablo alınabilir
- HD tv varsa da kaliteli bir Component kablo alınabilir...


"security, like correctness, is not an add-on feature." andrew s. tanenbaum, 5.4.4 design principles for security (operating systems, design and implementation second edition)
twitter | blog | homepage
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
23 July 2010 11:19
Bu arada yazdıklarımızı netten 1-2 görüntü ile destekleyelim. RGB - component karşılaştırması bulamadım ama ona bakacağım, bulursam onu da koyarım. Şimdilik Composite - Component karşılaştırması ile başlayalım;


Burada soldaki görüntü component, sağdaki ise composite. Görüntü kalitesinin ne kadar farklı olduğunu görüyorsunuz. (gerçi anladığım kadarıyla fotoğraf makinesi ile çekilmişler ama olsun, fikir verir en azından) Component cidden daha kaliteli ve ayrıntılar daha fazla. Peki bir de soldaki kaya gibi duran maddeye bakalım. Aşağıya doğru çapraz bir şekilde iniyor. Çapraz görüntünün oluşturulması için gereken şey zigzaglar şeklinde bir çizgi indirmek çünkü görüntü karelerden oluşur. Component'te detaylar daha fazla olduğu için ne kadar kare kare olduğunu ve sağdaki composite (aslında kötü dediğimiz) görüntüde daha düzgün indiğini göreceksiniz. Düzgün iniyor çünkü flu aslında. İşte demek istediğim, zaman zaman composite'te daha güzel görüntü alabilrsiniz lafı bunun içindi. Ben bunu sports resort'taki mii karakterlerinin kollarında falan çok daha rahat gördüm.





Bir örnek daha;




Gamespot'un şu linkine gidin, resimlerin üzerine mouse'u sürükleyin. Görüntü component olana dönecek. Geri çektiğinizde ise yine composite'i gösteriyor. İşte burada farkı tam olarak anlayabilirsiniz;

[www.gamespot.com]
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
23 July 2010 13:47
valla flu luk benim basimi agritiyor belli bir sureden sonra.secmekte zorlaniyorum bazi seyleri.

suan tuplu kullandigim ici sorun yok ta;

eski , tuplu 106 ekran tv ler de goruntu nasil oluyor?

yani 106 ekrn hd ile 106 ekran tuplu tv de ayni cikis seklini kullanarak goruntu aldigimizda bir fark olur mu ?

ona gore belki eski bir tuplu 106 alirim grinning smiley
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
23 July 2010 13:59
Quote
tupbas
valla flu luk benim basimi agritiyor belli bir sureden sonra.secmekte zorlaniyorum bazi seyleri.

suan tuplu kullandigim ici sorun yok ta;

eski , tuplu 106 ekran tv ler de goruntu nasil oluyor?

yani 106 ekrn hd ile 106 ekran tuplu tv de ayni cikis seklini kullanarak goruntu aldigimizda bir fark olur mu ?

ona gore belki eski bir tuplu 106 alirim grinning smiley
Hocam 106 ekran tüplü var mı yaa? smiling smiley

106 ekran tüplü olmasa gerek. Benim bildiğim en büyük tüplüler Vestel'in zeta serisi 87 ekran vardı (o'da tüpün kenarlarını düşersen 82 ekrana falan denk gelir zaten)

Bir de 90 ekran civarında falan philips mi sony mi öyle bir marka var ama dediğim gibi tüplülerde kenarlardan kayıp oluyor, üzerinde söylediği her zaman tüp ölçüsü olduğu için asıl boyut küçük oluyor.

106 ekran tüplü diye bahsettiğin şey eğer eski projeksiyon TV'ler ise (tabut gibi birşeydir onlar grinning smiley) vazgeç hocam onlar hiç iyi değiller. Çalışma mantıkları ekranın arka tarafında yerleştirilmiş aynadan görüntüyü yansıtıp ekranın önündeki camda görüntüyü oluşturma üzerine kurulmuş. Tam karşıdan bakmazsan net olmaz, tam karşıdan baktığında da ekranın ortası parlak kenarları daha karanlık kalır.

Projeksiyon TV'ye örnek ;


Sende kaç ekran tüplü varsa bunla devam et. Yarın öbür gün de paran olursa lcd, plazma vs... birşey al. Ama alırken de Full HD alma. Söylediğim şeylerden dolayı sıkıntı çekersin. 1024x768 veya 1366x768 HD Ready bir televizyon gaaaaaayet güzel iş görür. Full HD MD hikaye.


Projeksiyon TV'nin çalışma mantığı (üstteki) ;




2 kez düzenlendi. En son 23/07/2010 14:05 tarihinde DiABOLiCAL tarafından düzenlenmiştir.
Re: Wii'nin görüntüsü Hd tv de neden kötü ???
23 July 2010 16:33
evet dogru diyorsun.zamaninda cok severdim o tv leri hic olmadi bizim ondan bir sebep ariyorum almaya grinning smiley

yasasin tuplu o zaman.
Üzgünüz ancak bu foruma sadece kayıtlı kullanıcılar mesaj gönderebilir.

Oturum açmak için tıklayın

Çevrimiçi Kullanıcılar

Ziyaretçi: 48
Ziyaretçi Rekoru: 983 tarih 14 April 2024

Sohbetteki Kullanıcılar

Sohbet odalarında hiç kullanıcı yok!