Hoşgeldiniz! Oturum Aç Üye Ol Sohbet

Gelişmiş

500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?

Gönderen bigobren 
500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
23 January 2011 18:01
selamlar, artık bende wii sahibiyim smiling smiley donanım bölümünde kampanyasından bahsettiğim d&r'dan mario kart pack ile beyaz remote pluslı sports resort ve beyaz nunchuk aldık. sports resort oyunu üzerinde gerçekten uğraşılmış, gayet eğlenceli. en çok basketball, archery ve swordplay hoşumuza gitti.

neyse yaklaşık 1 aydır oynamak için indirdiğim yaklaşık 50 gb oyunu atmak için aldığım hddyi kaça kaç böleyim ki sonradan az bölmüşüm demeyelim? uzun süredir wii oynayanların arşivleri bir fikir verir diye düşündüm thumbs up

birde nasıl yapacağımla ilgili forumdaki başlıkları okumaya çalıştım ama açıkçası kayboldum spinning smiley sticking its tongue out biraz aydınlatırsanız sevinirim:
- hddyi partition magic ile bölerken format ntfs mi olacak? wbfs manager hangisini destekliyor?
- ayrıca bölümün primary olması gerektiğini biryerlerde okuduğumu hatırlıyorum
- wbfs manager ile formatlarken sürücü harfini seçince bölümü ben mi seçiyorum yoksa bölümün primary olmasının nedeni bu mu?
- daha sonra olurda bölümlerin boyutunu değiştirmek istesem içindeki veriler gidiyor mu?

Re: 500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
23 January 2011 18:56
Öncelikle 500 GB harddiski bölmeni tavsiye etmem,

WBFS / FAT32 / NTFS karşılaştırması konusundan öncelikle hangi dosya sistemini kullanacağını seç. Bu arada oraya ek yapmak gerekirse yakında loader'lar NTFS için yazma desteğini de aktif hale getirdiler.

wbfs manager sadece wbfs dosya sistemini destekler, bu dosya sistemini kullanmaya karar verip de partition manager ile bölmek istersen formatlamadan bırakabilirsin bölümü. wbfs manager yahut wii üstünde formatlaman mümkün olacaktır.

Daha mantıklısı hiç bölmeden fat32 yahut ntfs olarak kullanmak. fat32 yaparsan tüm bölümü homebrew programlar, oyunlar hatta homebrew channel için bile kullanabilirsin. 4GB'tan büyük film de saklamak isterim burda diyorsan ntfs daha mantıklı bir seçim olacaktır.

İleride bölersem içindeki veriler gidiyor mu diye sormuşsun, şöyle ki : wbfs dosya sistemini seçersen ileride bölmeye kalktığında evet içindeki veriler uçar zira wbfs dosya sistemi için herhangi bir bölüm boyutlandırma uygulaması mevcut değil. fat32 yahut ntfs kullanmayı seçersen ileride de veri kaybı olmadan bölebilirsin harddiski.


"security, like correctness, is not an add-on feature." andrew s. tanenbaum, 5.4.4 design principles for security (operating systems, design and implementation second edition)
twitter | blog | homepage
Re: 500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
24 January 2011 09:18
Ek yapmak gerekirse, WBFS sistemini seçersen ilerde yere ihtiyacın olduğunda WBFS dosya sisteminden oyunları çıakrıp yeni yere atabilirsin ama çoooook uzun sürdüğünü söylediler. Ben WBFS ile başladığımdan WBFS'de kaldım, uzun süredir de oyun indirmiyorum maleserf. Hatta indirdiğim 4 adet oyun var onları bile atmaya üşeniyorum.
Re: 500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
24 January 2011 11:03
kısaca boşuna wbfs formatlama ve bölme diyorsunuz smiling smiley hem oyunları at hemde normal kullanım benim içinde ii olacaktır. çünkü pcde 80gb gibi kısıtlı bir alanda veri depolama yapıyorum. o halde yeni sorular:
- bendeki wbfs oyunlarını direk atacak mıyım hddye yoksa iso'ya falan çevirmek gerekiyor mu?
- hızda azalma oluyor denmiş, bu çok sinir edici boyutlarda mı?
- softmod yapıldığında homebrew channel ntfs desteklemiyorsa oyunları nasıl açacam? (gerçi mart 2010da yazılmış karşılaştırma, şu an destekliyor olabilir mi?)

ps: işyerindeyim kelepçeler, borular, çelik profiller derken yazacağım/yazdığım/okuduğum herşey çorba oldu smiling smiley o yüzden sorduklarımı mazur görün grinning smiley



1 kez düzenlendi. En son 24/01/2011 12:01 tarihinde bigobren tarafından düzenlenmiştir.
Re: 500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
24 January 2011 15:01
Öyle ahım şahım bir gecikme değil, farketmiyorsun bile.

Wii backup Manager programı ile atarsan geçek boyutlarında çıkartıyor oyunu. Misal, internetten indirdiğin dosya 4.7 Gbyte iken oyunun gerçek hali 500 Mbyte'ta olabiliyor, 3 Gbyte'ta. program bunu sana söylüyor.

PC'de iso haline getirmek için mecburen aslında olmayan yerleri de varmış gibi göstererek DVD iso şekline getiriyorlar. Boyut farklılığı bu yüzden.
Re: 500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
24 January 2011 18:26
evet zaten iso bile indirsem wbfs'ye çevirdim hepsini. 80gb gibi bi alan olunca nereden kısarsam kardır hesabı smiling smiley ama benim sormak istediğim oyunları ntfs sisteme wbfs uzantılı olarak mı atacağım idi.
Re: 500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
24 January 2011 20:07
@bigobren : fat32 ve ntfs kullandığında wbfs uzantılı dosyalar şeklinde diskte açılmış wbfs isimli bir klasör altında her oyun için bir klasör yer alacak şekilde tutuluyor.
disk üstünde düzgün formatta atıldıktan sonra diskler arasında kopyalama ile oyun taşımak mümkün.

Elinde hali hazırda wbfs dosyası varsa muhtemelen içinde bulunması gerektiği klasörü ile beraberdir, bu durumda klasörü diskindeki wbfs klasörüne atmak yeterli olacaktır.

Neyse uzun uzadıya yazdım da, wii backup manager programını biraz kurcalarsan ne demek istediğimi anlarsın.


"security, like correctness, is not an add-on feature." andrew s. tanenbaum, 5.4.4 design principles for security (operating systems, design and implementation second edition)
twitter | blog | homepage
Re: 500GB USB HDD'yi kaça kaç bölmeli?
25 January 2011 07:16
teşekkürler cevaplar için...
aslında kurcalamayı seven birisiyimdir fakat yeni aldığım elektronik aletlere biraz korkuyla yaklaşıyorum grinning smiley ayrıca şuursuzca sorulan sorulara en mantıklı cevapları veriyorsunuz, bu durumda kimsenin uzunluğuna laf edeceğini sanmıyorum thumbs up tekrar teşekkürler...
Üzgünüz ancak bu foruma sadece kayıtlı kullanıcılar mesaj gönderebilir.

Oturum açmak için tıklayın

Çevrimiçi Kullanıcılar

Ziyaretçi: 56
Ziyaretçi Rekoru: 983 tarih 14 April 2024

Sohbetteki Kullanıcılar

Sohbet odalarında hiç kullanıcı yok!