Hoşgeldiniz! Oturum Aç Üye Ol Sohbet

Gelişmiş

ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!

Gönderen WiiCrazy 
ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
05 August 2010 22:13
Uzun zamandır bu duyuruyu yapmayı erteliyordum. Artık sırasıdır.

ÖM yani Özel Mesaj'lar sadece belli bir kişiyi ilgilendiren mesajları ilgili kişiye iletilmesini sağlayarak forumda iki kişi arasında konuşma şeklinde geçen konuları engelleyen güzel bir özellik.

Ne yazık ki amacı doğrultusunda kullanılmıyor. Özellikle de bir kişiden özel yardım isteme konusunda ciddi bir şekilde suistimal edildiğini görüyorum. Sorununuzu sadece ve sadece ÖM gönderdiğiniz kişi çözebilecekse yine makul olabilecek bu davranış şekli forumdaki pek çok kişinin cevaplayabileceği, cevaplardan başkalarının da faydalanabileceği sorular çerçevesinde olunca ÖM amacı dışına çıkıyor.

Kendi adıma, bundan böyle bana gelen, forumda aktif katılım sağlayan arkadaşların da cevaplayabileceklerini düşündüğüm ÖM'ları cevaplamayacağım ya da "Lütfen foruma yazar mısın." şeklinde cevaplayacağım. Bütün forum üyelerinden de beklentim bu yönde. Hatta ileride bunu ban sebebi yapmayı düşünüyorum.

Hatta bunun bir adım ötesi olan yanlış kullanım şekli de msn vesaire gibi anında mesajlaşma adresleri verilerek "bana yardım eder misin?", "lütfen yardım edin" gibi mesajlar ile oluyor. Bunlar da bundan sonra doğrudan ban sebebi.

Vaktiniz boldur, yardım etmeyi seviyorsunuzdur, forumda bir şeyleri yaparken takılmış bir arkadaşa msn adresinizi verirsiniz yardım edersiniz bu apayrı bir durum. Çözülecek bir problem var ise bu problemin çözümünün ilk noktası forum içinde olmalıdır.

Özellikle foruma yeni üye olmuş, ya da olacak kullanıcıların olmak üzere herkesin dikkatine!


"security, like correctness, is not an add-on feature." andrew s. tanenbaum, 5.4.4 design principles for security (operating systems, design and implementation second edition)
twitter | blog | homepage



2 kez düzenlendi. En son 06/08/2010 10:34 tarihinde WiiCrazy tarafından düzenlenmiştir.

Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
20 August 2010 16:53
Valla ben bu forumdan 1-2 kişiye sonuna kadar yardımcı olmuştum PM ile ama her yardımcı olduğum mesajda da forumda da bu bilgiler var lütfen ilgili bölümede bak demişimdir. Geri kalan kişinin araşırmacı kişiliğinde bitiyor bence...
Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
21 August 2010 17:47
ÖM ile bana da yardım için mesajlar geliyor. Kıramayıp yardım ediyorum. Ama forumda yazılması herkesin cevaplayabilmesi ve aynı sorunu çeken kişilerin de yardım alabilmesi anlamına geliyor.

Bu yüzden herkes sorusunu foruma yazarsa sevinirim ben de.
Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
14 November 2010 19:13
arkadaslar,lutfen soru ve sorunlarinizi ilgili konular da ki basliklara yazalim, yardimlarimizi esirgemedigimiz gibi, elimizden geleni yapmaya calisiyoruz,ozel soru ve sorunlariniz da tabiki ozel mesaj atabilirsiniz ama wii ile ilgili , oyunlar ve rehberler ile ilgili konular da lutfen ilgili konulara mesajlarinizi atin, bakin ornek vereyim yeni cikan cod ile ilgili ayni seyleri defalarca ayri ayri arkadaslara ozelden anlatmak zorunda kaliyorum, forumda biraz inceleme yapilsa ayni cevaplari rahatlikla bulabilirler.en azindan diger arkadaslar da faydalanabilir.ozelden de kimseyi cevapsiz birakmamaya calisiyoruz ama bir noktadan sonra gercekten papagan gibi surekli ayni seyleri tekrar etmek zorunda kaliyoruz,ilginiz ve alakaniz icin simdiden tesekkur ederim.


Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
14 November 2010 22:06
Valla aynı mesajları sürekli görüp arama butonu ile başlayan serzenişlerde bulunmak için elim bir çok kez klavyeye gitmesine rağmen mesaj atmıyorum, ÖM olarak yardım taleplerini görmezden geliyorum. Bu mesajları atsam mesaj sayımın %60-70 uyarmakla dolacak. İhtiyacı olanda cevaba ulaşmakta zorlanırdı sanırım
Bir konu farklı farklı topiklerde Sorulur-cevaplanır-çözümlenirse arayanda cevaba ulaşmasıda zorlaşır, okuyup anlamasıda herkezin bu konuda biraz daha hassas olması gerekir.
Üyelik sözleşmesini okumaktan aciz bir milleti içine ne yazarsanız yazın okuyan olmayacaktır.
Spam mesajlardan kurtulmak için arama butonunu kullanması için üye olmasına gerek olmadığını bir şekilde anlatmak lazım ihtiyaç sahiplerine


Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 00:42
Foruma kaydolalı 2 hafta anca olmuştur. Wii'me çip taktırdıktan sonra biraz birşeyler öğrenmek için bu foruma girdim, ilk izlenimim çok az aktif olduğu idi. Wiicrayz hocanın profiline bakıp mail attım birkaç soru sordum. Ne site yöneticisi olduğunu biliyordum, nede buranın wii hack aktif olduğunu. Zaten birkaç tane türkçe wii forumu gezip bayat bilgiler görmüştüm, burayada haklı olarak aynı önyargı ile yaklaştım. Wiicrayz hocam sağolsun maili cevapladı, bundan sonraki sorularımı forumda yazmamı söyledi. Foruma üye oldum konu açtım , vakit buldukçada buradaki mesajları okumaya özen gösteriyorum.

Fakat burada yazılarınları okuduğumda gerçekten üzüldüm. Çünkü softmod yaparken kaldığım aşamalarda cevap gelmediğinde wiicrayz'e pm attığım oldu. Burada yazılanları daha hiç görmemişken. Sağolsun pm üzerindende yardımcı oldu en az 5 6 mesaj attı ve ben softmod işlemimi tamamladım. En sonda şükranımı göstermek için web konusunda bilgili olduğumu, site için yardımcı olabileceğimi söyledim. Bu mesaja cevap gelmedi, tabiki saygım var insanların cevap yazma hakkına.

Ben şahsım adına bahsedecek olursam çok uzun senelerdir bilgisayar kullanıyorum,bilgisayarla ilgilide her türlü uygulamayada elim aşina diyebilirim. Ekmeğimi dahi bilgisayarım üzerinden kontrol ettiğim sitelerimle kazanıyorum. Fakat konu bilmediğim bir platforma gelince ( wii gibi ) afallayıp kalabiliyorum. Eminim çoğu kişide aynı durumu yaşıyor benim gibi. Açıkçası herşey için konu açıp (yukarıdaki black ops konusunda bahsedildiği gibi ) soru sormak pek doğru gelmiyor. Çünkü kimi zaman çok basit şeyleri bilmediğimden takılıyorum. Forumun arama özelliğinden bahsetmiş arkadaş zaten türkçe forumlarda bu çok bahsedilir , birisi bir konu açar diğer önceden verildi neden aramıyorsun diye fırça atar. Search bar a homebrew channel açılırken kitleniyor yazsam bana acaba ne sonuç verir? Yani sonuçta herşey arama ilede bitmiyor. Zaten insanlar hangi aşamada , nerde hata yaptıklarını bilse, google üzerindende binlerce sonuca varabilir. Ama çok az bilinen ( wii nin bile az buz bilindiği bir ülkedeyiz ) bir uygulamada insanlar hangi adımda olduklarınıda bilmiyor, nerde hata yaptıklarınıda. 2 gün öncede dedezade hocamdan ios yüklemek için yardım istedim. Daha doğrusu problem oyun kısmında hawx 2 ile ilgili bilgi görmeyince topic actım yardım için. Bir arkadaşımız yardımcı oldu, fakat ben o şekil yapamadım.Sağolsun msnde bana nerdeyse yarım saatini ayırdı ve yardım etti. Bende insanlara katkım olsun diye black ops ve hawx 2 nin açılması için güncelleme yapılmasını gerektiğini ve nasıl yapılacağını anlattığım bir topic açtım. 1 kişiye yardımcı olduysam bile ne güzel.

Dün wiinner tag için 3 4 saat uğraştım, kaç defa kartı çıkartıp taktım makinaya. Gerçekten yapamadım. Buradan açıklamayı okudum sonraki postlarıda okudum yine yapamadım. Netten araştırdım , kendi forumlarına baktım yok yine yapamadım. Sonradan çok sağolsun yapmış bir arkadaşa pm attım ve sordum oda yanıtladı. Konunun ilk postundaki key yazılan satırın üstüne bir satır daha eklenmesi gerekiyormuş halbuki, pm ile öğrendim bunu. Bir yandanda yaptıklarımı konuya yazdım böle yaptım olmadı diye, şimdi bunun için ayrı bir konu mu açsaydım acaba? Wiinner tagı yapamadım diye. Bence daha kötü olurdu. Forum scriptinde var mıdır bilmiyorum, pm olayını kullanıcının kendi isteği doğrultusunda açıp kapatması varsa bari o kapatılsın, isteyen ben pm ile yardım edemem , vaktim yok deyip kapatsın. Ben zaten buradakileri okuduktan sonra pm ile birşey sormamda, buraya göremeyenler, pm in çoğu durumda hoş karşılanmadığını bilmeyenler için iyi olur en azından.

Sonuçta kimse buranın maaşlı çalışanı değil elbetteki , yardım etmek zorunda da değil kimseye. Ama yardımcı olma işini sadece topiclerle kısıtladığımızda da yeteri kadar açık olamayabiliyor kimi zaman.

Özetlemek gerekirse

Türkçe kaynak çok sınırlı,
Herkesin sistemi farklı, rehberlerdeki gibi cuk oturmuyor,
Sürekli güncellenen ve değişen bilgiler

insanları pm e yöneltiyor, bunlarda göz önüne alınmalı ve en azından oradaki ban tehditi kaldırılmalı görüşündeyim.

Çok uzun uzadıya yazdım sulu beyin ile, tüm günün yorgunluğu var, hata veya yazım yanlışı var ise k. bakmayın. Umarım söylediklerim doğru anlaşılır. İyi geceler





1 kez düzenlendi. En son 15/11/2010 00:55 tarihinde tyler tarafından düzenlenmiştir.
Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 07:59
Tyler,

Bazen kantarın topuzunun kaçtığı anlar oluyor. Mesaj kutumda 179 mesaj var şuan (bunun en az 3 katını zamanı dolduğundan silmişimdir), yeni üye olan birisi foruma bakmak yerine yönetici veya adminlerin maillerini bularak MSN/PM yolu ile (araştırma yapmadan) direkt yardım istemekte, ben kolay kolay MSN açan biri değilimdir misal. Bence bu hoş bir yöntem değil (elimizden geldiğince gücümüzün yettiğince arkadaşlara yardım ediyoruz) ama bu bilgilerden faydalanacak kişilerin de hakları gaspedilmiş oluyor.

burada sonuçta kimse annesinden bu bilgilerle doğmuyor. Zamanında bizler de forumlarda en alt basamaklarda bu tarz sorunlarla karşılaşmıştık ama forumun hiyerarşik yapısı nedeniyle önce yardım istemeye değil, araştırmaya ve okumaya yönlendiriliyorduk. Wii'de öğrenmenin temel prensibi de araştırmak ve okumak.

Forumda kimseye "vay sen niye konu açtın bu vardı" gibisinden şeyler söylenmiyor (bariz belli sabit konular dışında). Herşeyi okudun, araştırdın sonra emin olmak istedin bir yerde acaba yanlış mı yapıyorum diye. Bir konu açılabilir "Acaba doğru mu yapıyorum?" diye ve maddeler olarak yapacaklarını sıralayabilir insan. Zaten doğru/yanlış yolda isen mutlaka cevabını alırsın ama kimse de niye böyle konu açtın demez.
Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 09:04
Ben zaten kimsenin canlı destek hattı gibi olmasının taraftarı değilim, yanlış anlaşılmakta istemiyorum bu konuda. Yani yukarıda yazdıklarım yüzünden kolaycı gibi anılmakta, bu topici gereksiz bir tartışmaya çekmekte istemem. Size haksızsınız demiyorum, ama bu tarz az bilinen konularda bende insanlara yardımcı oldum, bende biliyorum ne tarz pmler geldiğini. Halen webmaster forumunda her hafta 250 tane pm okuyorum, çoğunuda yanıtlamaya çalışıyorum. Bazen banada saçma sapan mesajlar geldiği oluyor, direk yardım et dercesine, onları her ne kadar cevaplamasamda elimden geldiğince yardım etmeye calısıyorum. Sizde yapmalısınız demiyorum fakat insanlarada atılan pmlerde hak vermeniz gerektiğini düşünüyorum.


Foruma yeni üye olan birisi, bundan önce 1 2 tane daha Türkçe içerikli wii forumu gezdi diyelim ( benim ilk girdiğim gün gibi ) ve en sonunda buraya üye oldu.

[www.wiidewii.com]

Wii hacking başlığına girdi, ilk listelenen konulara baktı ve onların sabit konu olduğunu anlamadı. Çünkü genelde diğer forum yazılımlarında sabit konularla normal konuların geçişi arasında bariz fark oluyor fakat burada listeleme direk devam ettiğinden ( ilk girdiğim günde yaşadığım olay bu idi, wiicrayz'e mail atmamında sebebi bu idi ) anlamayabilir. Doğal olarak sorununu çözmek için pm ile şansını deneyebilir. Yada bir başlık açar cevap gelmez çaresiz kalır pm atar, rehberi okur ufak bir kısmı anlamaz pm atar. Yani sadece bu kadar ban vs oluşu beni rahatsız etti.

Daha da uzatmanın manası olduğunu düşünmüyorum zira sizinde kendinize göre haklı sebepleriniz var. Kendimce fikirlerimi belirttim, umarım yanlış anlaşılmamışımdır.

Teşekkürler.


Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 09:31
Birçok konuda haklısınız, bu forumun desteklediği biçim ne yazık ki böyle. Forum yazılımını değiştirmek uzun süredir aklımızda ama şüphesiz biliyorsunuzdur ki buradaki birçok insan çalışıyor ve işlerinden böyle bir yükün altına girmek için fazla vakit kalmıyor.

Geçen hafta mecburen iş yerinde mesaiye kaldım gece 12'de ilginç bir PM geldi, hadi dedim iş yerindeyim arkadaşa yardımcı olayım 2.30'a kadar hiç yapmadığım birşeyi yaptım MSN'de yardımcı oldum. grinning smiley
Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 09:46
Tabiki herkesin işi var, inanın sizi çok iyi anlıyorum, gayenizin yardım etmek olduğunuda biliyorum, herkes yararlansın istiyorsunuz doğal olarak. Forumun içerik konusunda bir sıkıntısının olduğunu düşünmüyorum fakat içeriğe ulaşma konusunda insanlar alışkın olmadığından biraz sıkıntı oluyor sanırım, pmlerde o yüzden artıyor.

Herkese iyi haftalar


Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 11:31
@tyler msn de konusmustuk ve herhangi bir sorunda tekrar mesaj yazabilirsin dedim. sana yardimci oldum cunku forumu okumus, bilgi edinmis ama bazi yerlerde takilmissin, sordugun sorulardan ve yazismalarindan bunu anladigim icin sana yardimci oldum, burda ben onlarca arkadas ile msn de sabahladim,yani yeri gelince pm den de veya msn de de yardimci oluyoruz ama problem su ki: ornek vereyim ben senin ile olayi hallettik sen de konu actin su oyunlari su sekilde yapin diye, ama vatandas foruma cook eskiden uye olmus , iki yeni oyun yuklemis calismayin ca hayda hemen wiidewii ne gelmis ,hosgelmis iyi etmis ama hic bir konuyu mesaji okumadan hemen pm e sarilmis,tabiki her konu hemen bulunamiyor ben bile kendi actigim konulari bulmakta zorlaniyorum bazen , ama daha bir gun icinde acilmis konusulmus konuyu bulamamak gibi bir sey olamaz, vatandas hic aramamis ki hic okumamiski bulsun.ha konuyu bulmus okumus yapmaya calismis ama olmamis hata vermis, o konunun altina surda su sekilde takildim dese yardim istese ordan da ona cevap gelicek ve alinan cevapdan daha sonra ki kullanicilar da faydalanicak.


Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 11:42
Hocam zaten yardımınızı ve zaman ayırdığınız için zaten size minnettarım. Yani ben pm atıyorum kimse yardım etmiyor demedim kesinlikle. Sizede hak veriyorum ama bazen forumda aranılan şeyler gerçekten bulunamıyor. Forumda olmadığından değil, ya farklı şekilde aratıyoruz bilgi eksikliğimizden ( şahsım adına demiş olayım bunu ) yada bulduğumuz içerikten anlamıyoruz yada eksik yapıyoruz. Tabiki en güzeli konu altına yazmak "ben burada takıldım" demek. Fakat bazı şeyler içinde pm ana kucağı gibi oluyor bizim gibi yeni ve az bilgili kullanıcılar için.

Üstte belirttim, bende vakti geliyor başka konularda onlarca pm e cevap veriyorum ve şunuda biliyorum size ne saçma üsluplarla, ne garip soru tarzları ile geliniyordur. Burada siteminize kesinlikle hak veriyorum. Sadece bazı durumlarda pm'in mazur görülmesini ve gerçekten faydalı birşey olduğunun bilinmesini istiyorum.


Re: ÖM Kullanımı hakkında önemli duyuru!
15 November 2010 12:16
@Tyler : Öncelikle ÖM ile aramızda nasıl bir yazışma geçtiğini hatırlamıyorum. (ÖM'lerimin hepsini de server artık kaldırmadığı için sildim)
Buradaki üslubuna bakarsak bu konu altında tartışılan duruma konu olacak bir rahatsızlık vermiş olduğunu sanmıyorum. Web sitesi ile ilgili yardım önerini de vakitsizlikten cevaplayamamışımdır. Son bir kaç haftadır felaket halde yoğunum. Bu mesajı da yazmaya iki saat önce falan başladım, ancak geri döndüm şimdi devam ediyorum.

Öncelikle ilk mesajdaki ban yaptırımı sadece bodoslama msn adresi isteyen kolaycı forum kullanıcıları için düşünülmüş bir yaptırım. Uygulaması da admin'lerin keyfine bırakılmış durumda. Yazdıktan sonra msn adresini verip ekleyebilir misin diyen olmadı mı dersen oldu pek tabii... kullanıcıyı banlamadım ama, banlayan bir admin olursa lakin niye bu arkadaşı banladın diye sormam.

Kimsenin banlanmasını istemem, burası da zaten kullanıcılara yoğun olarak cezaların verildiği bir forum değil... o kadar büyük ve yoğun kullanımda değil zaten.

Arayınca bulma bulamamaya gelince şöyle söyleyeyim, raporlara baktığımda bir ay içerisinde siteye gelenlerin %60'ı google aramalarından geliyor ve bu gelenler de 6000 değişik arama kelimeleri bütünü kullanarak siteyi bulup girmiş. Yani aranılan içeriğin bulunamaması tam olarak da doğru değil. Forum organizasyonu ve konu güncelliği açısından sıkıntılarımızın olduğu konusunda haklısın lakin bu forumların kronik problemi. Çözümü de ancak kullanıcıların işini görmekten çok elini taşın altına atmasından geçiyor. Ben örneğin son 1 sene içerisinde kimseden şu konumu sabit yapabilir misin diye bir mesaj almadım, böyle örnek vereyim. Veya şöyle bir bölüm açabilir misiniz diyen olmadı.

Güzel örnekler de yok değil pek tabii, misal Twilight arkadaşımız tamamen kendi isteğiyle ekstra program vesaire yardımı olmadan DS release'lerini girmeye başladı. Onun dışında moderatör ve admin olan arkadaşlar zaman içinde ciddi şekilde içeriğe katkıda bulundular. Ama onlar wii'yi ds'yi çok iyi bilmekten (iyi biliyorlar orası ayrı) ziyade paylaşımcı ve sorumluluk sahibi olabileceklerini gösterdikleri için admin ve moderatör yapıldılar. Görevleri herkese yardım etmek, her gelişmeyi sizlere duyurmak, her problemi çözmek falan da değil. Admin/moderatör arkadaşlara bu yetkileri verirken söylerim bu size verilmiş bir sorumluluktan ziyade yetkidir diye, sorumluluk olarak düşünmelerini istemem.

Sorumluluk tüm forum kullanıcılarına ait, forumun hayatına devam etmesi isteniyorsa herkesin kurallara uyması ve imkanı varsa da birazcık da özveri göstermesini bekliyoruz sadece. En çok da ilkini istiyoruz, ikincisinin sık olmayışına alıştık zaten.

Benim diyeceklerim bunlardır, kimsenin alınıp / güceneceği laflar etmemişimdir umarım.


"security, like correctness, is not an add-on feature." andrew s. tanenbaum, 5.4.4 design principles for security (operating systems, design and implementation second edition)
twitter | blog | homepage
Üzgünüz ancak bu foruma sadece kayıtlı kullanıcılar mesaj gönderebilir.

Oturum açmak için tıklayın

Çevrimiçi Kullanıcılar

Ziyaretçi: 43
Ziyaretçi Rekoru: 983 tarih 14 April 2024

Sohbetteki Kullanıcılar

Sohbet odalarında hiç kullanıcı yok!